17 Αυγούστου 2014

Κρίση ταυτότητας ή ...κάτι άλλο?

Αρνητική εντύπωση μου προκαλεί –άραγε μόνο σε μένα?- η τάση κάποιων διοργανωτών αγώνων βουνού στην Ελλάδα, να αντιγράφουν την ονομασία κάποιου άλλου! Προφανώς, αυτό γίνεται με στόχο τη διεκδίκηση μέρους της φήμης του αντιγραφόμενου από τον αντιγράφοντα. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όλα αυτά συμβαίνουν στον Όλυμπο, όπου δύο αγώνες (Φαέθων, Ορειβατικός) αντιγράφουν την ονομασία ενός τρίτου (Olympus Marathon), με προφανείς σκοπούς, μια και η περίπτωση της αφέλειας είναι και η μόνη που εκ προοιμίου αποκλείεται.

Δεν νομίζω καταρχήν ότι κάποιοι από όλους όσοι γνωρίζουμε το χώρο, επικροτούμε τέτοιου είδους πρακτικές. Κατά δεύτερον, είναι επιεικώς γελοίο να προσπαθείς να κερδίσεις φήμη, κλέβοντας και κοπιάροντας το όνομα κάποιου άλλου. Απλά, είναι ανέντιμο! Και για να εξηγούμαι, αντιγραφή και κλοπή είναι προφανές πώς ερμηνεύεται. Αντιγραφή δεν είναι να στήσεις ένα παρόμοιο γεγονός με παρόμοια χαρακτηριστικά, κατανοητό νομίζω. Ούτε και το να τοποθετήσεις στην ονομασία του γεγονότος σου ένα συνθετικό τίτλου, όπως Marathon, Trail, Ultra Trail, Trail Race, Sky Race, Running, Mountain κλπ. Ούτε καν, αν οι δύο από τις τρεις λέξεις που συνθέτουν την ονομασία σου, ταυτίζονται με κάτι που ήδη υφίσταται πριν από το δικό σου όνομα. Όταν όμως φτάνουμε να δημιουργείται σύγχυση στον δέκτη του μηνύματος ως προς το ποιος είναι ποιος, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην.

Παράδειγμα πρώτο: ο Faethon Olympus Marathon δημιουργεί σύγχυση με τον Olympus Marathon, έχοντας δημιουργήσει ένα τέτοιο brand name. Αν η σειρά των λέξεων -έστω- ήταν διαφορετική, τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, για τους αποδέκτες τουλάχιστον. Αλλά απ ότι φαίνεται, για τους φορείς αυτό κάτι εξυπηρετούσε και γι αυτό κοπιαρίστηκε! Όταν τα δελτία τύπου κυκλοφορήσουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τις σχετικές φραστικές υπερβολές που διακρίνουν τους συντάκτες κειμένων της συγκεκριμένης διοργάνωσης, τότε κάποιοι προσδοκούν σε οφέλη που προκύπτουν από την κλοπή της (de jure) πνευματικής ιδιοκτησίας κάποιου τρίτου. Πόσοι άνθρωποι δεν με ενημέρωσαν φέτος ότι ο Olympus Marathon κάνει τηλεοπτικό σποτ, αναφέροντάς μου με έμφαση ότι έβλεπαν στο σποτ την ονομασία Olympus Marathon! Στον μέσο τηλεθεατή, που δεν σχετίζεται με το άθλημα, το συνθετικό “faethon” του σποτ πέρασε απαρατήρητο φυσικά! Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ιδέα ενός αγώνα στον Όλυμπο, σε μεγάλα υψόμετρα, είναι πρωτότυπη και δεν έχει προηγούμενο. Ενώ οι εμπνευστές της ιδέας είναι αξιέπαινοι, εκείνοι που εισηγήθηκαν την ονομασία του, άλλες προθέσεις είχαν στο μυαλό τους.

Παράδειγμα δεύτερο: ο «Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου», ο αρχαιότερος αγώνας βουνού στην Ελλάδα και με αυτή την έννοια πρωτοπόρος, έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης. Αφού πρώτα αποκόμισε τα οφέλη της άνθησης του αθλήματος στη χώρα, που έφερε η παρουσία του Olympus Marathon πριν από 10 χρόνια, όταν ο ίδιος είχε περιπέσει σε τέλμα, βρήκε το σθένος να επιτεθεί κατά του γεγονότος στο οποίο χρωστά τη νεκρανάστασή του, κατηγορώντας τον ως κόπια μιας ιδέας (διαδρομή κλπ) που ο ίδιος κόμισε χρόνια νωρίτερα. Και μέχρις εδώ, είναι κατανοητή η αντίδρασή του, αφού προέκυψε από την απρόσμενη επιτυχία του «ανταγωνιστικού» γεγονότος στο ίδιο βουνό. Από εκεί και πέρα όμως, ξεκίνησε μια αψυχολόγητη πολεμική και στο θέμα της ονομασίας “Olympus Marathon”, αφού θεωρήθηκε ότι εκτός από την ιδέα του αγώνα, αντικείμενο κλοπής έγινε και η ονομασία του! Ο ισχυρισμός βέβαια είναι αίολος επιχειρημάτων, αφού απέχει μακράν η ονομασία “Olympus Marathon” (ΟΜ) από την ονομασία «Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου» (ΟΜΟ), η οποία σημειωτέον ποτέ μέχρι να εγερθεί το ζήτημα δεν είχε ξενόγλωσση απόδοση! Έτσι, στην προσπάθεια διεκδίκησης της φήμης, που κανένας δεν αρνήθηκε την πρωτοπορία στον ΟΜΟ, οι διοργανωτές του ξεκίνησαν από την διαδικτυακή διεύθυνση του ιστοτόπου τους, η οποία είναι κατ’ ουσίαν πανομοιότυπη με του «ανταγωνιστή» για να φτάσουν στη χρήση της ονομασίας Olympus Marathon ή οποία μερικές φορές διαφοροποιείται με την προσθήκη του διευκρινιστικού “alpine”, χωρίς όμως να γίνεται σαφές τελικά ποια είναι η σωστή και τελεσίδικη ονομασία του γεγονότος.

Η ιστορία με τους αγώνες στον Όλυμπο, αποτελεί περίπτωση χωρίς προηγούμενο –και χωρίς επόμενο φαντάζομαι- όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς! Οι λόγοι και οι προθέσεις για τα όσα καταγράφω πιο πάνω εδράζονται σε προφανείς σκοπιμότητες προς αποκόμιση ωφελειών. Αναρωτιέμαι ωστόσο, κατά πόσον υπάρχουν στα επιτελεία των διοργανώσεων άνθρωποι με συγκροτημένη σκέψη και μια ελάχιστη, εμπειρική αίσθηση αρχών marketing. Διότι θεωρώ αυτοκαταστροφική τη μέχρι τώρα τακτική των αντιγραφόντων! Δεν μπορεί να βασίζεις τις ελπίδες σου για αναγνώριση στην καταφανή και σκόπιμη αντιγραφή «σημάτων». Ειλικρινά, οι διοργανωτές άλλων αγώνων, σε άλλα ελληνικά βουνά, πώς καταφέρνουν και βρίσκουν ονομασίες που δεν αλληλοσυγκρούονται, δημιουργώντας σύγχυση στην Κοινή Γνώμη? Αντιλαμβάνομαι ότι προφανώς είναι κάτι εύκολο το να βρεις ένα όνομα που να διαφέρει και να σε ξεχωρίζει, αντί να αντιγράψεις το όνομα του διάσημου γείτονά σου, ενέργεια αδόκιμη αλλά και αντιδεοντολογική!

Για μια ακόμα φορά γίνομαι κακός και σε πολλούς μισητός, το γνωρίζω! Ας γνωρίζουν όμως όλοι, ότι δεν με συνδέει τίποτα εδώ και 3 χρόνια, με τον Olympus Marathon τον οποίο φαίνεται εμμέσως να υποστηρίζω στα γραφόμενά μου εδώ. Δημοσιοποιώ επισημάνσεις που και άλλοι έχουν μέχρι σήμερα κάνει και μεταξύ μας συζητάμε, απλά δεν θέλησαν να γίνουν κακοί με κανέναν, γιατί είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και οι σχέσεις στο άθλημα είναι περισσότερο φιλικές παρά πελατειακές, ώστε να είναι και απρόσωπες. Καλώς ή κακώς, βρέθηκα να είμαι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τα οργανωτικά και άλλα του ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα και αυτό μου δίνει το δικαίωμα –και την υποχρέωση όμως- να εκφράζω την άποψή μου. Το ότι και ο ίδιος είμαι διοργανωτής δεν μπορεί να αποδυναμώσει την ευθύνη μου σ αυτό το θέμα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα συλλογικό όργανο με γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ώστε να επισημαίνει τέτοια ζητήματα, καλό είναι τα ζητήματα αυτά να θίγονται έστω και με προσωπικές παρεμβάσεις μας. Εξάλλου, «αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν γίνεται…»  

2 σχόλια:

Tigerdad είπε...

Όταν μιλάει ο γκουρού των ελληνικών διοργανώσεων τρέιλ ράνινγκ, ας τον ακούμε με προσοχή.
Η κατάσταση αρχίζει και λαμβάνει επικίνδυνη διόγκωση πανελλαδικά με πολλούς άσχετους και επικίνδυνους να έχουν παρεισφρήσει οργανωτικά στο χώρο (βλέπε Παρανέστι)
Είναι ανάγκη, πλέον, να δημιουργηθεί πανελλήνιος φορέας που θα ελέγχει και θα πιστοποιεί τις οργανώσεις αυτές (μια νέα ομοσπονδία πιθανόν, μακρυά από την "άρρωστη" και διεφθαρμένη ορειβατική).
Και γιατί όχι, με πρόεδρο τον Ρήγο και γύρω του τους Καλοφύρηδες, Θεωδωρακάκους κλπ, όλους όσοι σήκωσαν τα βάρος των έως τώρα σοβαρών αγώνων.
Αλλιώς;
Τα πράγματα θα γιγαντωθούν ανεξέλεγκτα και μια μέρα θα έχουμε ατύχημα ή δυστύχημα από οργανωτική αμέλεια.
Και τότε θα είναι αργά...
Έχω μιλήσει προσωπικά με τον Θεσσαλλονικιά ΓΓΑ για το θέμα αυτό και έδειξε να ενδιαφέρεται για το ζουμί της υπόθεσης. Όμως, από τότε που μιλήσαμε (πάνε 6 μήνες) δεν έκανε τίποτα, ακόμα. Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, ειδικά σ΄αυτούς που ανήκουν στα δυο διεφθαρμένα κόμματα που κυβερνούν.

ADVENdURE είπε...

Φίλε Tigerdad, το μόνο βέβαιο είναι πως όταν κάτι πάει μπροστά, πάντα θα βρεθούν από κοντά και οι επιτήδειοι, που θα ανέβουν στο όχημα, με απώτερο σκοπό το ίδιον όφελος. Για να συνδέσουμε την αρχή με το τέλος, με αφορμή την αναφορά μου στο πρόβλημα της ονοματοδοσίας και την αναφορά σου σε μια γενικότερη αντιμετώπιση ζητημάτων του ορεινού τρεξίματος, μια πανελλήνια συνδιάσκεψη διοργανωτών, σίγουρα θα ήταν μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο και η σύνταξη μιας χάρτας δεοντολογίας για τους αγώνες αυτούς. Η ιδέα αυτή με απασχολεί περίπου ένα χρόνο τώρα και νομίζω ότι οι συνθήκες ωριμάζουν ώστε να υλοποιηθεί σχετικά σύντομα. Ένα ζήτημα για τη δημιουργία Ομοσπονδίας, θα ήταν φυσικά εκείνο της εξουσίας, η οποία ανέκαθεν αποτελούσε σημείο τριβής. Προσωπικά δεν θα ήθελα αυτή τη λύση αλλά την αυτόνομη πορεία του κάθε αγώνα, έχοντας όμως ενυπόγραφα αποδεχτεί μια σειρά αρχών, κοινή για όλους.

Λάζαρος Ρήγος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχόλια επισκεπτών

Recent Comments Widget by Blogger Widgets