29 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοβουλία για την καταγραφή των αθλητών στο ελληνικό ορεινό τρέξιμο

Συνάδελφοι διοργανωτές

Το άθλημα που με πάθος υπηρετούμε όλοι μας σήμερα σ αυτόν τον τόπο τον γεμάτο βουνά, το ορεινό τρέξιμο, έχει ξεφύγει νομίζω από τον έλεγχό μας και αντί να το τραβάμε μπροστά, αρχίσαμε να τρέχουμε ξοπίσω του! Με λίγα λόγια, οι εξελίξεις και πάλι μας προσπερνούν. Όπως μας πληροφορεί η έγκριτη δουλειά των συντελεστών του Advendure, Τάκη Τσογκαράκη και Δημήτρη Τρουπή, που πριν λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας, πάνω από 5000 Έλληνες έτρεξαν τουλάχιστον σε έναν από τους σχεδόν 90 αγώνες που διοργανώθηκαν στη χώρα μας τη χρονιά που πέρασε!

Ο αριθμός 5000 δεν είναι απλά εντυπωσιακός, αρχίζει νομίζω να μας συνθλίβει σιγά-σιγά κάτω από το ασήκωτο βάρος του. Από όποια γωνία κι αν δούμε το θέμα, οι αριθμοί είναι σχεδόν πέρα απ τις δυνατότητες διαχείρισης που έχουμε ως μονάδες, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ερασιτέχνες. Κάνουμε δηλαδή τους αγώνες, χωρίς την προοπτική οικονομικών απολαβών και ωφελειών και με δυνάμεις που μπορούμε να διαθέσουμε σε περιορισμένο χρόνο της σκληρής καθημερινότητάς μας. Αν κάνουμε ένα σύντομο κοίταγμα πίσω, στη μικρή ιστορία του ελληνικού ορεινού τρεξίματος, θα δούμε ότι 20 χρόνια πριν είχαμε 1 αγώνα και 100 αθλητές και πριν 10 χρόνια, μόλις 3 αγώνες και 200 το πολύ ανθρώπους να ασχολούνται με το συναρπαστικό και βαθειά συναισθηματικό αυτό άθλημα! Η μαθηματική καμπύλη, στη συνέχεια ακολούθησε αναμφίβολα εκθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, άρα ρυθμούς που με δυσκολία μπορούμε να παρακολουθήσουμε. Όλοι μας!

Η ιστοσελίδα του Advendure, καλύπτει σήμερα με τη δέουσα αξιοπιστία την πορεία του ελληνικού ορεινού τρεξίματος, χάρη στο πάθος των ανθρώπων που καθημερινά μοχθούν γι αυτήν. Προσπαθώντας να βρουν εργαλεία καταγραφής της πορείας του ορεινού τρεξίματος σε βάθος χρόνου, τόσο στο παρελθόν όσο –κυρίως- και στο μέλλον, οι συντάκτες του Advendure δημιούργησαν ένα σπουδαίο αρχείο, όπου καταγράφονται όλοι οι αθλητές, όλοι οι αγώνες και όλα τα χρόνια που πέρασαν από την αυγή του αθλήματος και μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται και οι διοργανώσεις το ίδιο. Η ιστορία του ορεινού τρεξίματος όμως συνεχίζει να καταγράφεται και αυτό είναι το σημαντικότερο απ όλα! Πρέπει όλοι μας –αθλητές και διοργανωτές- να συμβάλλουμε στο να γραφτεί η ιστορία του χώρου μας, με τον πλέον ακριβή και αντικειμενικό τρόπο. Και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να καταχωρηθούν τα δεδομένα, που θα είναι στο μέλλον στη διάθεση των ειδικών, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα με διαχρονική αξία και να δημιουργηθούν «εργαλεία» που θα βοηθήσουν το ορεινό τρέξιμο να συνεχίσει σε σίγουρα μονοπάτια την πορεία του στο μέλλον.

Η πρόταση που έχω να καταθέσω σήμερα, μέσα απ αυτό το κείμενο, βρίσκεται σ αυτή την κατεύθυνση: στο να συμβάλλουμε ώστε να καταγραφεί το σήμερα για να μελετήσουμε αύριο σε βάθος και πολύπλευρα αυτό το φαινόμενο που ζούμε –η έκρηξη του ορεινού τρεξίματος στην «Ελλάδα της κρίσης» αποτελεί σίγουρα φαινόμενο και μάλιστα κοινωνικό! Θέλω να προτείνω λοιπόν σε όλους τους διοργανωτές αγώνων έναν τρόπο για μοναδικοποίηση και ταυτοποίηση των αθλητών που συμμετέχουν στους αγώνες τους. Χρειάζονται ελάχιστες αλλά σημαντικές ενέργειες από μέρους των διοργανωτών, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

1.       Καταγραφή της ακριβούς ημερομηνίας γέννησης των αθλητών (μορφή ΗΗ/ΜΜ/ΕΕΕΕ)
2.       Επακριβής καταγραφή του επωνύμου και του ονόματός των αθλητών
3.       Καταγραφή του τόπου κατοικίας (πόλη ή χωριό)
4.       Καταγραφή, σε ειδική στήλη στον πίνακα αποτελεσμάτων, του αριθμού μητρώου του Advendure. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί καταρχήν σε διοργανώσεις τάξης μεγέθους μεσαίου ή και μεγαλύτερου αγώνα (μαραθώνιας απόστασης και πάνω).

Οι ενέργειες αυτές φαίνονται εξίσου απλές όσο και πολύπλοκες αρχικά. Έχει όμως η υπόθεση αυτή να κάνει με τη διάθεση και την σοβαρότητα των διοργανωτών να δώσουν σημασία σε μια ακόμα παράμετρο των γεγονότων που με υπευθυνότητα αναλαμβάνουν. Σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της επικοινωνίας, έχουν επιτρέψει στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών διοργανώσεων να αποκτήσουν  διαδικτυακή υπόσταση. Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για αδυναμία ανταπόκρισης σε ένα ψηλότερο επίπεδο, από εκείνο που όλοι μας γνωρίζαμε στο όχι μακρινό παρελθόν.

Ο υπογράφων δεσμεύεται πρώτος στο εξής να υιοθετήσει πλήρως τις τέσσερις προτάσεις που ο ίδιος θέτει εδώ, όπως και να συνεργαστεί χωρίς προϋποθέσεις και όρους με το Advendure, με αποκλειστικό στόχο τη συνδρομή του άοκνου έργου των συντελεστών του. Όσον αφορά το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων των αθλητών που ενδεχόμενα κάποιοι θα επικαλεστούν, θέλω να δηλώσω προκαταβολικά ότι η σχέση ανάμεσα στις διοργανώσεις και στους αθλητές είναι αμφίδρομη και βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εξάλλου, τα στοιχεία αυτά των αθλητών έτσι κι αλλιώς είναι ήδη σε κοινή θέα στους πίνακες αποτελεσμάτων πολλών αγώνων, άρα δεν πρόκειται για κάτι το καινοφανές, εκτός του ότι είναι τα στοιχειωδέστερα που θα μπορούσαν να συλλεχθούν, χωρίς να εκθέτουν την αξιοπρέπεια κανενός!

Εφόσον όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια καμπή της ιστορίας του, είναι σκόπιμο να προβούμε σε κινήσεις που θα μας επιτρέψουν και τα επόμενα χρόνια να παρακολουθήσουμε την πορεία του. Κι αυτό θα γίνει με συντονισμένο τρόπο, αφού και τα μεγέθη του χώρου δείχνουν να ανεβαίνουν με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς. Ας δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε αυτή η πορεία να μη χάσει την τροχιά της. Η συνεργασία με τους ανθρώπους που καταγράφουν την ιστορία του κρίνεται αναγκαία. Και θα είναι ένα πρώτο κοινό βήμα σε μια μελλοντική –εύχομαι- συνεργασία όλων μας, ώστε τώρα που οι συνθήκες μας δείχνουν την ανάγκη συντονισμού, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις γι αυτόν. Έφτασε ο καιρός που πρέπει να σκεφτούμε πιο σοβαρά και τον μεταξύ μας διάλογο, ώστε το ορεινό τρέξιμο να αποκτήσει εξωστρέφεια σε σχέση με την κοινωνία. Κάποτε μπορεί να ήταν θέμα ελάχιστων αλλά τώρα είναι πια τρόπος ζωής και έκφραση για ένα όχι ευκαταφρόνητο κομμάτι της κοινωνίας, άρα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με διαφορετική λογική.

Εύχομαι, το μήνυμα αυτό να διαβαστεί από αρκετούς διοργανωτές αγώνων και το κάλεσμα να πιάσει τόπο. Είναι καλό που ξέρουμε ότι είμαστε πολλοί αλλά είναι ακόμα καλύτερο να γνωρίζουμε και ποιοι είμαστε! Ας βοηθήσουμε το Advendure να κάνει ένα ακόμα βήμα για το ελληνικό ορεινό τρέξιμο. Θα είναι βήμα όλων μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχόλια επισκεπτών

Recent Comments Widget by Blogger Widgets