26 Φεβρουαρίου 2011

Andrew Skurka: Η παράδοση των adventurers μπόλιασε την επόμενη γενιά

Ο 28χρονος Αμερικανός Andrew Skurka, που χαρακτηρίζεται ως Endurance Adventurer -ένας όρος που δεν συναντάται ακόμα στην Ελλάδα, όμως όλοι αντιλαμβανόμαστε τι περίπου εκφράζει (πολύ μεγάλες πεζοπορικές διασχίσεις σε άγριο φυσικό περιβάλλον, χωρίς υποστήριξη)- έχει ήδη ξεκινήσει ένα ακόμα τόλμημα περιπέτειας, μια διάσχιση 7.500 χιλιομέτρων στην περιοχή της Αλάσκας και του Γιούκον, το οποίο έχει την ονομασία “Alaska-Yukon Expedition”. Πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή στις πιο συναρπαστικές γωνιές αυτής της αχανούς χώρας. Η νέα του περιπέτεια ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου από το Kotzebue, μια μικρή κωμόπολη της Αλάσκας, η οποία αποτελεί το όριο της Θάλασσας Μπέρινγκ και βρίσκεται 50 km βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 200 ημέρες. Πάντως, από τις μέχρι τώρα περιγραφές του, δεν φαίνεται ενθουσιασμένος, καθώς διαπίστωσε ότι απουσιάζει το στοιχείο της περιπέτειας και οι παρθένες περιοχές (!). Παντού συναντούσε πατημένο χιόνι από snowmobiles, τελικά όμως δεν είναι κακή η εμπειρία να βρίσκει νέους ανθρώπους σε χωριά που φτάνει και να συζητά μαζί τους για την εμπειρία του.

Το National Geographic Adventure παρακολουθεί την αποστολή του, μέσα από ένα blog που έχει δημιουργήσει εκεί ο Shurka, στη διεύθυνση http://ngadventure.typepad.com/blog/adventurers-of-the-year/

Ποιος είναι όμως ο Andrew? Το να πει κανείς ότι είναι ένας εποχιακός πεζοπόρος, είναι σαν να μειώνουμε το θέμα. Μέχρι σήμερα έχει περπατήσει πάνω από 37.000 χιλιόμετρα σε παρθένες άγριες περιοχές της Αλάσκας, της Ισλανδίας και πολλών περιοχών στις ορεινές ΗΠΑ (Appalachian Trail, Pacific Crest Trail, Colorado Trail, Sea-to-Sea Trail, Great Western Route). To 2007 ανακηρύχθηκε Adventurer της χρονιάς από το περιοδικό Adventure του National Geographic για το μοναχικό του εγχείρημα των 11.000 χιλιομέτρων, ένα “epic” (το ελληνικό έπος) όπως χαρακτηρίζονται οι πολύ σπουδαίες αποστολές που βασίζονται στις ανθρώπινες φυσικές και ψυχικές δυνάμεις. Τότε διέσχισε στην Αμερικάνικη Δύση, 12 Εθνικά Πάρκα και 75 Φυσικές Περιοχές. Ο Andrew αποκάλεσε την αποστολή του αυτή “Great Western Loop”. Στη διάρκεια αυτής της πορείας πέρασε από περιοχές και μονοπάτια, όπως: Grand Canyon, Sonora Desert, Mojave Desert, Pacific Crest Trail (3900km), Pacific Northwest Trail (1100km), Continental Divide Trail (3800km). Στη διάρκεια της αποστολής του χάλασε 17 ζευγάρια παπούτσια, περπατούσε 15 ώρες την ημέρα, κοιμόταν 7-8 ώρες, κατανάλωνε 7000 θερμίδες αλλά προσλάμβανε 4500 (από δικά του αποθέματα), ξόδεψε 1200 μπάρες ενέργειας σε 7 μήνες και συνολικά κάθισε να ξεκουραστεί 5 μόνο ημέρες στο διάστημα των 7 μηνών!



To 2004 διέσχισε με τα πόδια την Αμερική από ανατολή σε δύση (από τον Ατλαντικό του Κεμπέκ μέχρι τον Ειρηνικό στην Πολιτεία Γουόσινκτον) σε ένα ταξίδι 339 ημερών και 12.500 χιλιομέτρων. Το καλοκαίρι του 2006 έκανε σε 45 ημέρες τα 2736 χιλιόμετρα του Pacific Crest Trail, που αναλογούν στην Πολιτεία της Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, τα 772 χιλιόμετρα του Colorado Trail σε 14,5 ημέρες και αμέσως μετά τα 290Κ του Yellowstone σε 6 ημέρες.

Μιλώντας με αθλητικούς όρους, τα κατορθώματα του Shurka έχουν την εξήγησή τους, αφού από παιδί διακρίθηκε στο στίβο. Ακολουθεί τακτικές αγώνων, μειώνοντας στο ελάχιστο το βάρος του σακιδίου του, που χωρίς τροφή και νερό ζυγίζει μόλις 3 κιλά! Το ημερήσιο μενού του περιλαμβάνει συνήθως μπάρες ενέργειας και ξηρούς καρπούς. Ο Shurka απολαμβάνει το γεγονός ότι περπατά μοναχικά όλα αυτά τα χρόνια. Ο ίδιος αφηγήθηκε στο “Adventure” πως όταν διέσχιζε την οροσειρά της Σιέρρα, είχε 5 ημέρες να δει άνθρωπο και ένιωθε τόσο ευτυχισμένος, που κάποια στιγμή άρχισε να φωνάζει από χαρά μέσα στις ερημιές: «Γιατί εγώ? Γιατί να είμαι τόσο τυχερός?»

[img]http://www.andrewskurka.com/assets/info/filephotos/chugach.jpg[/img]
[i]Chugash Mountains, AK (credit Andrew Shurka)[/i]

Αξίζει τον κόπο να διαβαστεί το αφιέρωμα του Adventure στον Shurka, το οποίο έγραψε ο Daniel Duane και βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.nationalgeographic.com/adventure/best-of-adventure-2008/achievements/andrew-skurka.html

Κι ενώ ο Andrew είναι γνωστός για τις μεγάλες του αποστολές ορεινών διασχίσεων (long-distance adventures), έχει ήδη αγωνιστεί σε αρκετούς αγώνες trail. Στον πρώτο του αγώνα 100 μιλίων, στον περίφημο Leadville Trail 100, ήρθε 2ος με χρόνο 18:17. Είναι ο κάτοχος του ρεκόρ διαδρομής στο 50-miler Spring Desert Ultra με 7:29. Επίσης έχει ολοκληρώσει το Grand Canyon Rim-to-Rim-to-Rim (42 μίλια) σε 8:02 και έχει τον ταχύτερο γνωστό χρόνο στη διάσχιση του Zion National Park (48 μίλια), σε 9:27.

Η προσωπική του ιστοσελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.andrewskurka.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχόλια επισκεπτών

Recent Comments Widget by Blogger Widgets