28 Απριλίου 2011

Ο Kilian Jornet αναζητά την «πηγή» του ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο

Πάνε μέρες τώρα που έφτασε στ αυτιά μου η φημολογία ότι ο Kilian Jornet, ο διάσημος αστέρας του παγκόσμιου mountain & trail running, έρχεται στον Όλυμπο. Φίλοι που γνώριζαν ίσως κάτι περισσότερο, επέμεναν γι αυτό. Όμως το σενάριο όπως παρουσιαζόταν είχε αρκετά κενά, με αποτέλεσμα να μην του δώσω σημασία. Ώσπου σήμερα κυκλοφόρησαν τα νέα αρκετά πιο επίσημα, με δελτία τύπου της Salomon, που χορηγεί τον σπουδαίο νεαρό Καταλανό. Τι φέρνει λοιπόν τον Kilian στα μέρη μας? Μα τι άλλο από τη φήμη και την παγκόσμια ακτινοβολία του Ολύμπου κι αυτό θα πρέπει μάλλον να μας γεμίζει ως κοινότητα με ικανοποίηση και δικαίωση. Γιατί έχουμε στην Ελλάδα ένα πραγματικό διαμάντι, ασχέτως της αξίας που του δίνουμε –ειδικά οι τοπικές κοινωνίες!!! Έτσι λοιπόν, ο Kilian και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν τον Όλυμπο στην Ελλάδα, αν και μου φαίνεται παράξενο να μην γνώριζαν –μηδενός εξαιρουμένου- τον Όλυμπο από τα μαθητικά τους χρόνια.
Ας είναι πάντως, (ξανα)ήρθε η ώρα της δικαίωσης για αρκετούς, που πιστεύαμε ότι του Όλυμπου του αξίζει ένας σπουδαίος διεθνής αγώνας. Δεν μπορεί η ιστορία των πιστών της αρχαιότητας που ανηφόριζαν στον Όλυμπο κάθε καλοκαίρι , να μην έδινε έμπνευση κάποτε και στον νεαρό Καταλανό, που οργώνει τα βουνά του κόσμου εδώ και μερικά χρόνια, ψάχνοντας για εναλλακτικές εμπειρίες σ αυτό που ξέρει να κάνει καλά: να τρέχει στα βουνά. Βέβαια, υπήρξε και ο Olympus Marathon, που τα προηγούμενα χρόνια βοήθησε στη διάδοση της φήμης του Ολύμπου, κυρίως ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα του mountain running, με αρκετούς σπουδαίους αθλητές να έρχονται στο βουνό των θεών για να αγωνιστούν. Τα τελευταία 5-6 χρόνια έγινε αρκετά σοβαρή δουλειά σ αυτή την κατεύθυνση και απολαύσαμε μεγάλα ονόματα στα μονοπάτια του Ολύμπου.

Η περίπτωση του Kilian είναι πάντως διαφορετική από όσα γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η τεράστια φήμη του νεαρού, που ότι «πιάνει» γίνεται χρυσάφι και ο δεύτερος, είναι ότι δεν πρόκειται για τη συμμετοχή του σ έναν αγώνα αλλά για ένα ξεχωριστό αθλητικό εγχείρημα. Αυτή η τελευταία ιδιαιτερότητα, είναι που δίνει πλέον μια διαφορετική διάσταση στην παρουσία του εδώ και μεγαλώνει πιστεύω τη σημασία του εγχειρήματος, αφού έχει ένα στόχο, όπως μας αποκαλύπτει και το σχετικό βίντεο που ανέβηκε σήμερα στη σελίδα της Salomon. O Kilian Jornet επιστρέφει «πίσω στην πηγή» ή αλλιώς στις «ρίζες» του trail running. Εδώ στέλνεται ένα μήνυμα, που δείχνει και τις προθέσεις του ίδιου του αθλητή αλλά και του marketing της Salomon, που αναζητά νέες …πηγές έμπνευσης για το αθλητικό κοινό του βουνού, σε σχέση πάντα με το ίνδαλμα των χιλιάδων φίλων του. Θυμάμαι πάντως το 2003 που είχα μιλήσει για λίγο με τους ανθρώπους της Salomon σε κάποια επίσκεψή τους στην Ελλάδα, προτείνοντάς τους την υποστήριξη της ιδέας ενός αγώνα στον Όλυμπο, ότι δεν είχαν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τότε βέβαια, η εταιρεία είχε ακόμα ως κύρια κατεύθυνση το adventure racing κι εκεί στόχευε. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έγινε σταδιακά μια στροφή σε κάτι πολύ περισσότερο δημοφιλές και προσιτό στο πλατύ κοινό.

Το νόημα της παρουσίας του Kilian Jornet στον Όλυμπο και η σόλο αγωνιστική του προσπάθεια πάνω στη διαδρομή του Olympus Marathon –έστω και με παραλλαγή μέσω Μύτικα- δεν έχει να κάνει τόσο με τη σύγκριση επιδόσεων με άλλους αθλητές που αγωνίστηκαν στο παρελθόν εδώ κι ας παρουσιάζεται έτσι από την Salomon Hellas αλλά με μια απόπειρα για ένα ρεκόρ ανάβασης/κατάβασης του Ολύμπου, απ τη βάση στην κορυφή του και πίσω. Είναι αυτονόητο ότι όλοι θα βλέπουμε τα χρονόμετρα στα κοινά τμήματα της διαδρομής Kilian & OM, όμως πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Θα υπάρχει η παράκαμψη προς την κορυφή, θα υπάρχει περισσότερο χιόνι κι ενδεχομένως τεχνικές απαιτήσεις σε τμήματα της διαδρομής κάτω απ το Στεφάνι και στα Ζωνάρια, όπως επίσης και διαφορετική τροφοδοσία στη διαδρομή. Μια πιθανή επίδοση κοντά στις 4:45 μπορεί να απογοητεύσει κάποιους και να οδηγήσει πολλούς σε συγκρίσεις με τον Hernandez (4:33 το 2008), με προσθαφαιρέσεις λεπτών και αναγωγές κλπ…  Οι επιδόσεις έχουν μια ιδιαίτερη αξία, όταν γίνονται κάτω από παρόμοιες συνθήκες, άρα θα πρέπει να δούμε τον Kilian να αγωνίζεται στο μέλλον στον ΟΜ, για να μπορέσουμε να τον συγκρίνουμε. 


Υπάρχει και κάτι ακόμα: σε διαδρομές όπως εκείνη του Kilimanjaro, όπως και πολλών άλλων βουνών του κόσμου, το μονοπάτι είναι πεντακάθαρο και περπατημένο. Στον Όλυμπο, τα πράγματα διαφέρουν, ειδικά μάλιστα στο ξεκίνημα της σεζόν, όπου εκτός από τα χιόνια στα ψηλά, υπάρχει και το θέμα με τα πεσμένα κλαδιά και φύλλα ή και την πλευρική θαμνώδη βλάστηση, προβλήματα που οι αθλητές του ΟΜ δεν αντιμετωπίζουν στα τέλη Ιουνίου, αφού όλα έχουν καθαριστεί χάριν του αγώνα! Δεν γνωρίζω κατά πόσον το επιτελείο του Kilian έχει γνώση του προβλήματος. Τουλάχιστον όμως, ο Καταλανός και την εμπειρία από κίνηση στα βουνά έχει αλλά και θα έχει την ευκαιρία απ ότι έμαθα να κάνει την ανάβαση (Δίον-Οροπέδιο) ανιχνευτικά και με παρέα Έλληνες αθλητές που γνωρίζουν τη διαδρομή, λίγες μέρες πριν την τελική του προσπάθεια.

Η είδηση της παρουσίας στον Όλυμπο ενός αθλητή με τη φήμη του Kilian Jornet, δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια θετική εξέλιξη για το ελληνικό ορεινό τρέξιμο και δεν παύει να αποτελεί και απόρροια της πρόσφατης απογείωσης του αθλήματος στη χώρα μας, η οποία το έκανε γνωστό και πέρα από τα εθνικά σύνορα, με άξιους εκπροσώπους. Είναι σίγουρο ότι η δημοσιότητα της αγωνιστικής προσπάθειάς του στο «βουνό των θεών», θα φέρει αρκετό κόσμο στο βουνό και στον ΟΜ στο μέλλον. 

Πρέπει να σταθούμε με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια γι αυτό που έχουμε πετύχει εδώ στην Ελλάδα. Βλέποντας κάποιες πρώτες αντιδράσεις μάρκετινγκ νιώθω ήδη απογοήτευση, αφού διαφαίνονται τάσεις εμπορευματοποίησης, ενέργειες που παραπέμπουν σε λούνα-παρκ ή εμποροπανήγυρη (κληρώσεις, δώρα κλπ). Εύχομαι να μην εκτεθούμε συνολικά στην ομάδα της Quest τον Ιούνιο, με τέτοιες εκδηλώσεις αλλά να επιδείξουμε ένα άλλο ώριμο ύφος, αυτό της εμψύχωσης και της ενθάρρυνσης του αθλητή που αγωνίζεται στα όριά του. Δεν έχουμε ανάγκη από αλαλάζοντες θαυμαστές-ιθαγενείς αλλά από συνειδητοποιημένους θεατές-επισκέπτες, που θα δείξουν και την ωριμότητά μας ως αθλητικού κοινού.

Ήμουν ένας από εκείνους που επέκριναν πέρυσι τον Kilian για τα γεγονότα στο UTMB και αν μου δοθεί η ευκαιρία να τον συναντήσω εδώ στον Όλυμπο τον Ιούνιο, θα του το πω για να είμαι εντάξει και με τη συνείδησή μου. Ωστόσο, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να βοηθήσω το σημαντικό αθλητή Kilian Jornet σε μια όμορφη προσπάθεια που θα γίνει στον τόπο μου και θα αναδείξει τον τόπο μου, το άθλημα και τον Olympus Marathon, που τόσο αγαπώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχόλια επισκεπτών

Recent Comments Widget by Blogger Widgets